Jongeren in Taizé op zoek naar groener geloof

 

Tijdens een bijzondere week in de oecumenische broedergemeenschap van Taizé hebben 2500 christelijke jongeren uit 54 landen nagedacht over ecologische uitdagingen.
‘We moeten naar een nieuwe ­manier van landbouw bedrijven, gebaseerd op oude principes’, hield minister Carola Schouten (ChristenUnie) de aanwezige jongeren voor.

Minister Carola Schouten (Landbouw) vertelde zaterdag in het Franse Taizé over haar eigen jeugd op een Brabantse boerderij.


Ze spreekt in het Engels, terwijl haar woorden door verschillende vrijwilligers simultaan worden vertaald. ‘We waren verbonden met de natuur’, vertelt ze. Maar in de loop van de tijd ‘kwam er steeds meer nadruk op efficiëntie en productiehoeveelheden’.

 

Taizé trekt week na week jongeren uit de hele wereld en uit alle christelijke kerken.

De laatste week van augustus is sinds vijf jaar een bijzondere week met een maatschappelijk thema, uitsluitend bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar.

Taizé haakt zo sinds enkele jaren weer uitdrukkelijker aan bij de vroege intuïtie van stichter, broeder Roger: maatschappelijke strijd en aanbidding horen bij elkaar.

Tijdens de themaweek ontmoeten de jongeren wetenschappers, ondernemers, vertegenwoordigers van ngo’s en ook enkele politici van uiteenlopend pluimage.